Poslanie

Poslaním Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ktorá je súčasťou európskeho priestoru vysokoškolského vzdelávania a spoločného európskeho výskumného priestoru, je rozvíjať harmonickú osobnosť, vedomosti, múdrosť, dobro a tvorivosť v človeku a prispievať k rozvoju vzdelanosti, vedy, kultúry a zdravia pre blaho celej spoločnosti, a tým prispievať k rozvoju novej ekonomiky a vedomostnej spoločnosti. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ako univerzitná vysoká škola, má v rámci svojho poslania, ktoré je v súlade so zákonom o VŠ, Bolonským procesom a medzinárodnými štandardmi, byť v oblasti vzdelávania významným centrom vzdelanosti s nasledovnými rozvojovými cieľmi:

  • udržiavať a rozvíjať svoju identitu vedeckej a vzdelávacej ustanovizne v sústave vysokoškolského vzdelania doma a v zahraničí;
  • vytvárať podmienky pre kvalitné vzdelávanie v technických, ekonomických, sociálnych a zdravotníckych študijných odboroch;
  • pripravovať svojich absolventov tak, aby reprezentovali nielen najvyšší stupeň osobnej a profesionálnej kvality, ale i ľudskosti a humanizmu;
  • prispievať k vedeckému a kultúrnemu rozvoju a hospodárskej prosperite spoločnosti.

Hlavným cieľom rozvoja univerzity je skvalitnenie vzdelávacieho procesu zvyšovaním tvorivosti, podnikavosti, tímovosti a profesionality študentov s ohľadom na potreby a očakávania praxe.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne permanentne kladie dôraz na vnútorný externý audit svojej činnosti, doteraz udelených akreditácií a referenčného porovnania sa s inými inštitúciami a univerzitami, ktoré poskytujú vzdelávanie a vykonávajú tvorivú činnosť v obdobnom zameraní.

Naša univerzita má ambíciu sa stať sa permanentne inovujúcou vzdelávacou inštitúciou, ktorá je naklonená zmenám v obsahovom kontexte kultúrnych a motivačných zmien s akcentom na indikátory výstupu a kvality merané schopnosťou absolventa a jeho uplatnenia sa na integrovanom trhu práce a samozrejme reálnym využitím výskumného a inovačného potenciálu.

Univerzita poskytuje vysokoškolské vzdelávanie univerzitného typu na 4 fakultách: sociálno-ekonomických vzťahov; špeciálnej techniky; zdravotníctva; priemyselných technológií; na celo-univerzitnej Katedre politológie a Centre pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá. Kvalitné vzdelávanie poskytujeme formou 3K a to Kvalitné študijné programy, Kvalitní učitelia a Kvalitné prostredie.

Ide o vzdelávanie zamerané na racionálne riešenie sociálno-ekonomických problémov zamestnávania a využitia pracovného personálu, ktorého výsledkom je schopnosť koncepčne riešiť predmetnú problematiku, riešenie stanovených cieľov v súlade s potrebami podnikania, formulovanie politiky pre jednotlivé funkcie personálneho manažmentu, analyzovanie, navrhovanie, realizovanie a zabezpečovanie jednotlivých programov a systémov personálneho manažmentu ako i riadenie tímu ľudí a ich motivovanie.

Ďalej je vzdelávanie na univerzite zamerané na zabezpečovanie komplexnej starostlivosti o strojársku a špeciálnu techniku v priemysle a v ozbrojených silách SR, čiže zabezpečenie potenciálu absolventov v strojárskej, výrobnej a opravárenskej sfére, v oblasti údržby, servisu a predaja automobilov, ako aj informačných technológií, mechatroniky, kvality produkcie a robotiky.

Oblasti vzdelávania na univerzite sú tiež zamerané na gumu, textil a kovy, spojené s riadením priemyselných systémov, základných výrobných technológií v materiálnom inžinierstve, ale aj v sfére priemyselného a textilného dizajnu a návrhárstva, vrátane vedecko-výskumnej činnosti v oblastiach experimentálneho hodnotenia fyzikálnych, mechanických a chemických vlastností materiálov, numerických analýz a technologických procesov.

Súčasťou vzdelávania univerzity je aj príprava kvalifikovaného, vysoko erudovaného zdravotníckeho personálu k poskytovaniu ošetrovateľskej starostlivosti a tiež k rozvoju ošetrovateľskej praxe vo všetkých jej oblastiach, vrátane laboratórnych vyšetrovacích metód za pomoci využitia najnovších systémov, ale tiež samostatné vykonávanie činností v liečebnej rehabilitácií, v balneológií a vo fyzioterapii.

Vzdelanie na univerzite je možné si tiež rozšíriť v oblasti riešenia problémov rozvoja anorganických technológií, špeciálne v oblasti skla, keramiky, žiaruvzdorných materiálov a anorganických aditív, vrátane znižovania odpadov a ich zhodnotenia.

Samostatnou oblasťou vzdelávania na univerzite je získavanie teoretických poznatkov z odborných politologických disciplín (politológia, politická sociológia, dejiny politických teórií) z hľadiska problematiky organizácie a riadenia spoločnosti s uplatnením absolventa vo verejnej správe, v občianskych združeniach, v masmédiách ale i v medzinárodných organizáciách.

Snahou v budúcom období je rozšírenie spolupráce prostredníctvom bilaterálnych zmlúv s ostatnými univerzitami, ale i podnikateľskými subjektmi, kde by sa realizovali okrem vzdelávacích aktivít študentov a pracovníkov stáže na získanie praktických skúseností a využitia v praxi a pri realizovaní projektov medzinárodnej úrovne.

Poslaním univerzity je šíriť poznanie a poskytovať verejnosti vedomosti o význame a prosperite civilizačných technických a humanitných prvkov spoločnosti, harmónii ľudskej kultúry a prírody, humanizme a ľudských slobodách prostredníctvom výskumu a vývoja, podporou národných a regionálnych, medzinárodných aktivít a umožnením ďalšieho a celoživotného vzdelávania občanov. Úlohou univerzity je prispievať k rozvoju kultúry a vzdelanosti národa.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne venuje mimoriadnu pozornosť, aby jej absolventi boli vychovaní a vzdelaní v duchu týchto hodnôt a po absolvovaní univerzity ideu humanizmu a ľudskej slobody presadzovali tak v odbornom a spoločenskom, ako aj v osobnom živote.

Trenčianska univerzita je moderná vzdelávacia inštitúcia, ktorá má viaceré špičkové vedecké pracoviská a je rešpektovaným partnerom univerzít, priemyslu a decíznej sféry. Tretím rokom pravidelne zverejňujeme vlastný ranking, zaviedli sme vnútorný systém kvality vzdelávania podľa medzinárodne akceptovaných štandardov STN EN ISO 9001:2016, u vybraných študijných programov začíname ponúkať možnosť štúdia v cudzom jazyku, prax vo firmách a najmä, technologické vybavenie našich fakúlt  a univerzitných pracovísk je na úrovni porovnateľnej doma aj v zahraničí.

Mať otvorený prístup k svojim študentom, znamená ďalej skvalitňovať technické vybavenie a infraštruktúru pre výskum, ponúkať výmenné študijné pobyty na zahraničných univerzitách a v neposlednom rade podporovať aj mimoškolské aktivity. Zvyšuje sa nám záujem zahraničných uchádzačov o štúdium a na druhej strane, naši študenti dosahujú úspechy a ocenenia aj v zahraničí. Cieľom je taktiež ďalšie rozširovanie spolupráce akademických a výskumných pracovísk univerzity so súkromným sektorom a zamestnávateľmi.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa stala treťou slovenskou univerzitou, ktorá má akreditované technické študijné programy pod značkou EUR-ACE.  Tým, že je značka EUR-ACE Európskou komisiou zahrnutá medzi “European Quality Labels”, akreditované študijné programy spĺňajú najvyššie európske štandardy kvality. Zaisťuje nielen všeobecné spôsobilosti, odborné znalosti a praktické zručnosti absolventov pre zamestnanie s istotou, že budú spĺňať najprísnejšie kritériá a medzinárodné štandardy kladené na absolventov v európskej podnikovej praxi, ale aj  ľahšie možnosti mobility v rámci Európskej únie ako študenti i kvalifikovaní inžinieri. Vďaka kompetenciám a schopnostiam nachádzajú študenti uplatnenie v celej EÚ a ich získaná kvalifikácia je uznaná autorizovanou agentúrou európskeho dosahu.

V roku 2017 sa Trenčianska univerzita ako jediná zo Slovenska dostala do zoznamu „Key Enable Technologies“, teda Kľúčových technologických centier. Slovensko dovtedy v tomto rebríčku absentovalo, avšak vďaka  univerzitnému centru FunGlass, ktoré je zamerané na jedinečný výskum skla a jeho lepšieho využitia v priemysle, či bežnom živote, sa môže slovenská veda pochváliť ďalším triumfom. Sieť kľúčových technologických centier je iniciatívou samotnej Európskej komisie. Jej zámerom je pomôcť rôznym podnikateľským subjektom skomercializovať ich inovačné idey. Na to vytvorila špeciálny zoznam vedeckých subjektov, ktoré musia spĺňať prísne kvantitatívne a kvalitatívne kritériá.

Ďalší zoznam, v ktorom je uvedená Trenčianska univerzita a jej centrum FunGlass je Zoznam technologických centier pri Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky v odvetví sklársky priemysel.


AIS E-learning Webmail Kontakty Strava Knižnica