Študenti našej univerzity opäť valcovali! Vyhrali súťaž o najúspešnejší exponát veľtrhu ELO SYS 2015

13.10.2015

Po úspechoch na minulých ročníkoch veľtrhu ELO SYS, konaného v EXPO CENTRE v Trenčíne, študenti Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne opäť bodovali.

Veľtrh ELO SYS je prehliadkou toho najlepšieho, čo slovenská elektrotechnika ponúka. Zároveň predstavuje trendy v oblasti elektrotechniky v zahraničí. Začal sa dnes a bude trvať až do 16. októbra v EXPO CENTRE v Trenčíne. Jeho 21. ročník prináša novinky, ktoré sa omnoho viac zaoberajú ekológiou. Okrem 148 firiem zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Poľska, Nemecka, Veľkej Británie a Chorvátska sa prezentujú aj univerzity a ich študenti, ktorí už počas svojho štúdia dokázali, že majú jasnú predstavu o svojej budúcej úspešnej konštruktérskej kariére. Takými sú aj prvotní konštruktéri terénneho pásového vozidla s elektrickým pohonom Daniel Siekela, Dominik Malec a Miroslav Bartoš pod vedením pedagóga Ivana Kopeckého z Fakulty špeciálnej techniky, ktoré malo na strojárskom veľtrhu ocenené riešenie podvozku a vyhralo aj hlavnú cenu Kia Innovation Award, či cenu Techfórum v Nitre a tentokrát sa stalo najúspešnejším exponátom veľtrhu ELO SYS 2015. Na vývoji a zlepšovaní tohto vozidla už pracujú ďalší študenti, a tí si dnes odniesli hlavnú cenu: Jakub Krchňavý a Filip Hlavanda.

„Je to veľký úspech a motivácia pre študentov, ktorí sa doslova našli v technike. Uznanie patrí nielen oceneným, ale nesmieme zabudnúť ani na pôvodných konštruktérov tohto vynálezu. Mladí úspešní konštruktéri zo slovenských univerzít sú zárukou budúcnosti elektrotechniky a strojárstva na Slovensku. Väčšinou sú okamžite po škole doslova „rozchytaní“ firmami“, uviedol rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik.

Súťaže sú neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu. Oceňuje sa elektrotechnický výrobok roka, ekologický počin roka, konštruktér roka, unikát roka a samozrejme najúspešnejší exponát veľtrhu ELO SYS. Výstava je okrem exponátov plná konferencií, seminárov a prednášok. Univerzita sa ako jeden z prezentujúcich odborných garantov zaoberá témami: „Možnosti využitia alternatívnych pohonov v malých osobných a úžitkových vozidlách“, „Optická multispektrálna metóda pre navigáciu UGV (Unmanned Ground Vehicle)“ a „MEMS a ich aplikácie použitia“. Pre podnikateľov organizuje konferenciu o riešení pre elektrotechniku a elektroniku aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu. Záštitu nad celým podujatím prevzal minister hospodárstva Slovenskej republiky.