MÓDNY NÁVRHÁR 2015

17.09.2015

Vo veľkej dvorane KDAH v Ružomberku sa 18. septembra 2015 o 19.00 hod. uskutoční už štvrtý ročník úspešnej, česko-slovenskej súťaže Módny návrhár, ktorá prebieha pod záštitou rektora Trenčianskej univerzity Jozefa Habánika a predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára, s priamou podporou ministra kultúry Mareka Maďariča.

Možnosť zviditeľniť svoj talent priamo na módnom móle budú mať opäť českí aj slovenskí stredoškolskí, či vysokoškolskí študenti a absolventi odevného dizajnu a mladí dizajnéri do 30 rokov. Kým nultý ročník v roku 2011 mal rýdzo slovenskú účasť, v roku 2014 nadobudla táto súťaž medzinárodný rozmer a zapojili sa do nej aj českí tvorcovia. Každoročne ju podporujú aj umelci a známi módni tvorcovia ako Lýdia Eckhard, Jitka Klett,  Veronika Hložníková a ďalší. Tento rok bude jedným z profesionálnych lákadiel Lukáš Kimlička. Súťaž je priamym pokračovaním podujatia Zlatá Fatima Junior a jej poslaním je hľadať talenty s uplatnením aj v budúcnosti.

Podľa slov rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, je odevný dizajn stále v závese za technickým dizajnom, čo súvisí s vývojom ekonomiky v krajine a aj uplatnenie v tomto odbore je omnoho náročnejšie, preto víta takéto podujatia a príležitosti pre mladých talentovaných tvorcov. Samotná Fakulta priemyselných technológií v Púchove, ako súčasť Trenčianskej univerzity má akreditovaný študijný odbor „Textilná technológia a návrhárstvo“ a jej študenti patria medzi ocenených aj v rámci minulých ročníkov Módneho návrhára. Okrem toho sú oceňovaní v zahraničí a len nedávno organizovali vlastnú módnu prehliadku v Ríme pod názvom „Módny expres.“

„Som hrdý na našich študentov, pretože oni sú dnes tými, ktorí skrz našu univerzitu dávajú skutočnú váhu sloganu TRENČÍN MESTO MÓDY. Držím im palce a prajem medailové umiestnenie aj v tomto ročníku“, uzatvára Jozef Habánik.

Na súťažný galavečer Módny návrhár 2015 je pozvaná široká verejnosť a predpredaj vstupeniek je možný v Infomačnom centre v Ružomberku.