Dni Maximiliána Hella prinesú tento rok aj informácie o hľadaní mimozemského života!

13.10.2015

Záujemcovia o vedu z radov študentov aj širokej verejnosti by si mali určite poznačiť v kalendári dátum 17.10.2015, pretože  v túto sobotu sa na pôde Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne uskutoční už šiesty ročník jedinečného podujatia, určeného práve im. Dni Maximiliána Hella sú tradičným vedeckým podujatím, počas ktorého univerzita otvorí svoje brány nielen študentom, ale aj verejnosti, aby im predstavila najnovšie vedecké objavy z prírodných, humanitných a technických vedných odborov.

Na čo sa môžete tešiť tento rok?

-       Od 13:35 do 15:00 na prednášku RNDr. Jiřího Grygara, CSc., venovanú aktuálnemu stavu hľadania života mimo planéty Zem. Tento vedec je pracovníkom fyzikálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky a nositeľom mnohých medzinárodných cien za popularizáciu vedy. Mnohí ho určite poznajú aj z televíznej obrazovky, napríklad z programov Okná vesmíru dokorán, či Vesmírne laboratórium.

-       Od 15:15 do 16:35 na MUDr. Pavla Traubnera, DrSc. a jeho prednášku o nervovej sústave a jej chorobách, s ohľadom na aktuálny stav tejto problematiky. Profesor Traubner je svetovo uznávaný neurológ, pôsobiaci v mnohých lekárskych vedeckých spoločnostiach.

-       A taktiež na prof. Ing. Dušana Galuseka, DrSc., uznávaného odborníka priamo z Trenčianskej univerzity, ktorý Vás oboznámi s najnovšími keramickými materiálmi a ich využitím vo vede a priemysle. Nenechajte si ujsť túto prednášku, najmä ak sa Vám pojem keramika stále asociuje iba s kuchyňou alebo kúpeľňou!

Počas minulých ročníkov Dní Maximiliána Hella si priaznivci vedy vypočuli napríklad aj prednášku o iných slnečných sústavách RNDr. Petra Vereša, PhD, z University of Hawaii, o nových trendoch internetu, magnetizme, Nobelových cenách, slovenských meteoritoch, časticovej fyzike, alebo aj o živote a diele samotného vedca a polyhistora 18. storočia, Maximiliána Hella. Minulý ročník bol venovaný 60. výročiu medzinárodného vedeckého centra pre fyziku elementárnych častíc CERN.

Pevne veríme, že toto podujatie sa opäť stretne so záujmom verejnosti a pomôže popularizácii vedy medzi všetkými vekovými kategóriami.