Facebook Youtube Instagram

Trenčianska univerzita na veľtrhu štúdia a kariéry

Minulý týždeň v dňoch 9. – 11. októbra 2018 študenti z našej univerzity prezentovali štúdium na Trenčianskej univerzite na najväčšom medzinárodnom veľtrhu štúdia a kariéry AKADÉMIA & VAPAC. Veľtrh sa uskutočňuje pod záštitou  podpredsedu Európskej komisie, ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie. Uchádzači sa mohli dozvedieť informácie o bakalárskych,  magisterských alebo inžinierskych programoch, výmenných programoch, jazykových kurzoch, kurzoch ďalšieho vzdelávania či poradenských službách. Popri výmene informácií od vystavovateľov, organizátor pripravil pre návštevníkov i mnoho ďalších zaujímavých stretnutí, súťaží, ankiet, seminárov, poradenskú činnosť zabezpečovanú psychológmi a odbornými pracovníkmi z oblasti vzdelávania a ľudských zdrojov alebo diskusné fórum. Aktivity pri ktorých naši študenti predstavujú štúdium a zdieľajú informácie o univerzite novým potenciálnym študentom podporuje aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik.

Trenčianska univerzita získala cenu za inováciu roka

Ďalší vedecko-výskumný tím Trenčianskej univerzity zaznamenal úspech, tentokrát na Slovensku. Po minuloročnom medzinárodnom úspechu, keď univerzita získala projekt v oblasti excelentného výskumu v programe Horizont 2020, prichádza ocenenie trenčianskych vedcov aj u nás na Slovensku za transfer výskumu do praxe a inováciu roka 2018. Centrum vedecko technických informácií SR vyhlásilo aj tento rok súťaž „Cena za transfer technológií na Slovensku 2018". Táto  súťaž hodnotí výsledky vedecko-výskumnej práce vedeckých tímov slovenských univerzít,  rezortných výskumných ústavov a SAV. Odborná porota udeľuje cenu v 3 kategóriách: inovácia, inovátor/inovátorka a pracovisko transferu technológií. Toto významné domáce ocenenie tento rok získal tím vedcov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, pod vedením dekanky Fakulty priemyselných technológií, prof. Ing. Dariny Ondrušovej, PhD. Prof. Ondrušová spolu s kolegami, prof. Ing. Marianou Pajtášovou, PhD. a doktorandom  Ing. Ivanom Labajom, vytvorili  pre gumárenský priemysel špeciálnu elastomérnu zmes na báze prírodného kaučuku, v ktorej sú sadze nahradené alternatívnym plnivom z vedľajšieho produktu v energetike. Ide...

Univerzita na veľtrhu Gaudeamus Nitra 2018

Deň po otvorení nového akademického roka predstavili naši študenti Trenčiansku univerzitu na šiestom ročníku Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus Nitra 26. – 27. 9. 2018. Veľtrh je prevažne určený pre stredoškolákov, ktorí hľadajú ďalšie štúdium po maturite. Získavajú tu prehľad o ponuke štúdia na Slovensku, Česku i v celej Európskej únii. Aj tento rok komunikovali so zástupcami škôl, študentmi a absolventmi. Mohli navštíviť prednášky škôl, či otestovať a zistiť na aké odbory majú predpoklady. Pripravené bolo aj kariérové poradenstvo, kde sa mohli dozvedieť, ako sa po škole uplatnia alebo akým smerom sa vydať v budúcej kariére. Študenti z našej univerzity sa podelili o svoje skúsenosti zo štúdia, mimoškolských aktivít, či študentského života. Možnosti štúdia a informácie čo univerzita ponúka prezentovali aj v rámci sprievodného programu. Rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika teší veľký záujem zo strany uchádzačov o takéto podujatia. Tento rok sme predstavili vynovený dizajn stánku, ale aj nové študijné odbory.   Najbližšie nás čakajú výstavy v Bratislave, Brne, Helsinkách, Kyjeve, Astane či Košiciach.

Univerzita na podujatiach Trenčín mesto módy a Módny návrhár

Minulý týždeň sa v dňoch 14. a 15. septembra konal medzinárodný módny veľtrh Trenčín mesto módy. V rámci populárnej výstavy, ktorá je pod týmto názvom známa už 54 rokov sa pod svojou vlastnou značkou predstavilo množstvo módnych návrhárov. Nosným pilierom bola prezentácia kvalitných slovenských a českých výrobcov odevov, doplnkov, obuvi, výrobkov kreatívnych módnych návrhárov, umelcov, ručných hand-made výrobkov či svadobný veľtrh, ale aj zaujímavé sprievodné akcie. V rámci 54. ročníka sa uskutočnila aj tradičná prestížna súťaž Zlatá Fatima. Podľa rektora Trenčianskej univerzity Jozefa Habánika sa návrat módy do Trenčína vydaril aj zásluhou šikovných študentov, doktorandov a učiteľov našej Fakulty priemyselných technológií v Púchove, ktorí na veľtrhu prezentovali svoje práce. Študijný program zameraný na textilnú technológiu a dizajn je priamym príkladom spojenia vzdelávania s praxou.  Módou žil aj Ružomberok. V piatok večer sa tu uskutočnil VII. ročník medzinárodnej súťaže mladých módnych tvorcov z radov vysokoškolských študentov Módny návrhár, nad ktorým prebralo záštitu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a predsedníčka Žilinského...

Prvý rektor univerzity oslavuje životné jubileum

Akademik prof. Ing. Ivan Plander, DrSc, prvý rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, sa dnes 17. septembra dožíva vzácneho životného jubilea, 90 rokov. Akademik Plander bol dlhoročným pracovníkom Slovenskej akadémie vied a riaditeľom Ústavu informatiky SAV a vedcom, ktorý vyvinul prvý analógový počítač na Slovensku. Na Trenčianskej univerzite pracoval na Katedre informatiky, kde prednášal moderné paralelné výpočtové systémy a algoritmy. Nielen pedagogická a vedecká obec ho vníma ako človeka, ktorý viedol svoj tím k  poctivej a zodpovednej práci. Vážený pán akademik Plander, v mene akademickej obce našej univerzity Vám prajem najmä veľa zdravia a ešte mnoho vzácnych chvíľ v kruhu svojich kolegov, študentov a najbližších.

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne bolo pre akademický rok 2013/2014 podaných 2 062 prihlášok o štúdium. K 31. augustu 2013 bolo zapísaných 1 089 študentov do prvého ročníka, čo je 52,81 % podiel zapísaných z celkového počtu prihlášok. Do 31. októbra 2013 na základe vydaných rozhodnutí o prijatí a prebiehajúcich zápisov očakávame počet zapísaných študentov do 1. ročníka na úrovni 1 270, čo je mierny pokles oproti roku 2012/2013, kedy bolo zapísaných 1 414 študentov. Už tradične najväčší záujem o štúdium bolo v študijných programoch zameraných na ľudské zdroje a personálny manažment, fyzioterapiu, servis a opravy automobilov, strojársku techniku a materiálové inžinierstvo. Ubytovanie kapacity v Trenčíne sú využité na 100%, cca 140 žiadostiam nebolo možné vyhovieť pre nedostatok kapacít. Dostatok kapacít je na Študentskom domove v Púchove, kde uspokojíme všetkých žiadateľov.

Čo nás a našu univerzitu čaká v akademickom roku 2013/2014

Strategickým zámerom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne je vybudovanie kompetenčného centra pre transfer technológií a špičkovej know-how z akademického prostredia do praxe. V rámci napĺňania zámeru Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne spracovala a získala projekt s názvom Zvyšovanie kvality a kapacity ľudských zdrojov v oblasti výskumu a vývoja na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne prostredníctvom vzdelávania, zahraničnej spolupráce a  transferu odbornosti do praxe v celkovej investícií 1,25 mil. Eur. Na dvoch kvalitne vybavených pracoviskách Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Fakulte priemyselných technológií a Centre kompetencie skla Vitrum Laugaricio na rektoráte našej univerzity – VILA sa vytvorí priestor pre uplatnenie 18 vysokokvalifikovaných pracovníkov, z toho 15 mladých  post doktorandov. V rámci projektu sa poskytne  odborné jazykové vzdelávanie v AJ pre zahraničné vedecké publikovanie a spoluprácu, pripravia sa odborné školenia pre špičkové laboratórne prístroje a ich detailnú funkcionalitu  získané v rámci investičných projektov. Zároveň sa uskutočnia na pôde našej univerzity medzinárodné vedecké konferencie so zameraním na transfer špičkového materiálového výskumu do praxe.

V máji 2013 sme začali na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne s rekonštrukciou priestorov v budove B a s prípravou nového študentského centra. Vznikne tak prvý unikátny otvorený priestor pre študentov o rozlohe približne 85 m² členený na pracovnú a oddychovú časť, ktorý bude doplnený o samostatnú presklenú zasadačku. Súčasťou centra bude aj pripravované študentského rádio. Samotné študentské centrum má v sebe ambíciu spojiť pod jednou strechou mimoškolské aktivity orientované na študentské mobility, neformálne prednáškové priestory pre zaujímavých motivačných speakerov, úspešných absolventov, mladých podnikateľov, priestor pre študentské firmy a start up spoločnosti. Priestor bude samozrejme poskytnutý aj malým inovačným firmám z Trenčína vo forme coworkingu, ktoré môžu spolupracovať s našimi študentmi. Vytvorí sa jedinečný kreatívny priestor, ktorý dopomôže našim aktívnym študentom v ich ďalšom osobnostnom rozvoji.

Vedenie univerzity stanovilo Politiku kvality, ktorá je základom vnútorného systému kvality vzdelávania na univerzite, je záväzná pre všetky súčasti našej univerzity, jej zamestnancov a partnerov. Rektor doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. predložil k verejnej diskusii a pripomienkovaniu akademickej obci: „Návrh stratégie rozvoja Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne do roku 2020.“

Naša univerzita sa zapája do ďalšieho Národného projektu zameraného na podporu vzdelávania v oblasti vysokého školstva s názvom „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“. Cieľom Národného projektu je prispôsobenie vysokoškolského vzdelávania reálnym potrebám vedomostnej spoločnosti a vytvorenie systému vzdelávania prepojeného s podnikovou praxou. Študenti už počas štúdia nadviažu vzťahy s podnikovou sférou, budú sa vzdelávať v jej podmienkach, čo umožní vysokým školám pripraviť  absolventa nie len z hľadiska teoretických znalostí, ale aj praktických skúseností získaných v podnikovej praxi.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pod vedením rektora doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. pripravuje spustenie nových informačných a komunikačných systémov s cieľom skvalitniť, zjednodušiť a uľahčiť pracovné a študijné podmienky našej akademickej obce. Napĺňa sa tým jeho vyhlásenie z nedávnych (posledných) promócií:

„Sme pripravení priniesť zmenu myslenia, moderné systémy riadenia a presvedčiť okolie, že veci sa hýbu smerom vpred.“

Rast našej univerzity je podmienený rastom informačno-komunikačných technológií. Nové informačné a komunikačné systémy riešia zefektívnenie podpory vnútorných činností univerzity ich usporiadaním, podporujú a rozvíjajú komunikáciu v rámci našej univerzity, ale aj smerom navonok. Implementované systémy sú jedinečné v tom, že s rastom našej univerzity dokážu tiež rásť. Nové informačné a komunikačné systémy v sebe spájajú množstvo inovačných riešení, budú jednotné, centralizované  a nahradia sa nimi zastaranejšie systémy.