Facebook Youtube Instagram

Týždeň vedy a techniky na Trenčianskej univerzite

Do Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa zapojila aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a pre všetkých nadšencov vedy a techniky pripravila v rámci Dní vedy a techniky 2018 množstvo prednášok, zaujímavých workshopov, seminárov či exkurzií, ktoré sa uskutočnili v dňoch od 5. do 11. novembra 2018. Zapojili sa všetky fakulty a univerzitné pracoviská Trenčianskej univerzity. Rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik ocenil aktivitu fakúlt a teší ho, že univerzita predstavila svoju činnosť a aktivity širokej verejnosti a zároveň priblížila vedu a techniku mladým ľuďom. Počas dňa otvorených dverí v centre FunGlass mali študenti jedinečnú šancu vidieť, kde všade a akými spôsobmi sa chémia využíva. Súčasťou podujatia bola prednáška a predvádzanie chemických experimentov a merania na vybraných prístrojoch (ICP spektrometer, elektrónový mikroskop, rontgenový difraktometer,...). Na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov sa uskutočnili prednášky a vedecký workshop. Prednáška riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša, M.Phil. bola na tému Ako kontrolovať politikov a úradníkov okolo nás - Moc občana meniť svet. Jej cieľom bolo prezentovať a oboznámiť o...

Veľtrh Gaudeamus v Brne

Trenčianska univerzita sa aj tento rok pripojila k viac než 300 univerzitám, vysokým školám i ďalším vzdelávacím inštitúciám z Českej republiky a ďalších 17 krajín sveta a prezentuje štúdium na veľtrhu v Brne. Gaudeamus Brno je najväčší veľtrh pomaturitného vzdelávania v Česku. Veľtrh každý rok navštívi až 28 000 návštevníkov, ktorí aktívne hľadajú ďalšie štúdium po maturite.  Veľtrh poskytuje kompletný prehľad o štúdiu a uchádzači mohli navštíviť aj náš stánok a dozvedieť sa o študijných programoch či študentskom živote na Trenčianskej univerzite.  Informácie o školách mohli záujemcovia získať na prednáškach, kde sa dozvedeli všetko o štúdiu, fakultách, odboroch, vybavení školy i aktivitách, ktoré ponúkajú. S výberov vhodnej školy pomáhali poradcovia a k dispozícii bolo aj kariérne poradenstvo.

Trenčianska univerzita na veľtrhu štúdia a kariéry

Minulý týždeň v dňoch 9. – 11. októbra 2018 študenti z našej univerzity prezentovali štúdium na Trenčianskej univerzite na najväčšom medzinárodnom veľtrhu štúdia a kariéry AKADÉMIA & VAPAC. Veľtrh sa uskutočňuje pod záštitou  podpredsedu Európskej komisie, ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie. Uchádzači sa mohli dozvedieť informácie o bakalárskych,  magisterských alebo inžinierskych programoch, výmenných programoch, jazykových kurzoch, kurzoch ďalšieho vzdelávania či poradenských službách. Popri výmene informácií od vystavovateľov, organizátor pripravil pre návštevníkov i mnoho ďalších zaujímavých stretnutí, súťaží, ankiet, seminárov, poradenskú činnosť zabezpečovanú psychológmi a odbornými pracovníkmi z oblasti vzdelávania a ľudských zdrojov alebo diskusné fórum. Aktivity pri ktorých naši študenti predstavujú štúdium a zdieľajú informácie o univerzite novým potenciálnym študentom podporuje aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik.

Trenčianska univerzita získala cenu za inováciu roka

Ďalší vedecko-výskumný tím Trenčianskej univerzity zaznamenal úspech, tentokrát na Slovensku. Po minuloročnom medzinárodnom úspechu, keď univerzita získala projekt v oblasti excelentného výskumu v programe Horizont 2020, prichádza ocenenie trenčianskych vedcov aj u nás na Slovensku za transfer výskumu do praxe a inováciu roka 2018. Centrum vedecko technických informácií SR vyhlásilo aj tento rok súťaž „Cena za transfer technológií na Slovensku 2018". Táto  súťaž hodnotí výsledky vedecko-výskumnej práce vedeckých tímov slovenských univerzít,  rezortných výskumných ústavov a SAV. Odborná porota udeľuje cenu v 3 kategóriách: inovácia, inovátor/inovátorka a pracovisko transferu technológií. Toto významné domáce ocenenie tento rok získal tím vedcov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, pod vedením dekanky Fakulty priemyselných technológií, prof. Ing. Dariny Ondrušovej, PhD. Prof. Ondrušová spolu s kolegami, prof. Ing. Marianou Pajtášovou, PhD. a doktorandom  Ing. Ivanom Labajom, vytvorili  pre gumárenský priemysel špeciálnu elastomérnu zmes na báze prírodného kaučuku, v ktorej sú sadze nahradené alternatívnym plnivom z vedľajšieho produktu v energetike. Ide...

Univerzita na veľtrhu Gaudeamus Nitra 2018

Deň po otvorení nového akademického roka predstavili naši študenti Trenčiansku univerzitu na šiestom ročníku Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus Nitra 26. – 27. 9. 2018. Veľtrh je prevažne určený pre stredoškolákov, ktorí hľadajú ďalšie štúdium po maturite. Získavajú tu prehľad o ponuke štúdia na Slovensku, Česku i v celej Európskej únii. Aj tento rok komunikovali so zástupcami škôl, študentmi a absolventmi. Mohli navštíviť prednášky škôl, či otestovať a zistiť na aké odbory majú predpoklady. Pripravené bolo aj kariérové poradenstvo, kde sa mohli dozvedieť, ako sa po škole uplatnia alebo akým smerom sa vydať v budúcej kariére. Študenti z našej univerzity sa podelili o svoje skúsenosti zo štúdia, mimoškolských aktivít, či študentského života. Možnosti štúdia a informácie čo univerzita ponúka prezentovali aj v rámci sprievodného programu. Rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika teší veľký záujem zo strany uchádzačov o takéto podujatia. Tento rok sme predstavili vynovený dizajn stánku, ale aj nové študijné odbory.   Najbližšie nás čakajú výstavy v Bratislave, Brne, Helsinkách, Kyjeve, Astane či Košiciach.

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne bolo pre akademický rok 2013/2014 podaných 2 062 prihlášok o štúdium. K 31. augustu 2013 bolo zapísaných 1 089 študentov do prvého ročníka, čo je 52,81 % podiel zapísaných z celkového počtu prihlášok. Do 31. októbra 2013 na základe vydaných rozhodnutí o prijatí a prebiehajúcich zápisov očakávame počet zapísaných študentov do 1. ročníka na úrovni 1 270, čo je mierny pokles oproti roku 2012/2013, kedy bolo zapísaných 1 414 študentov. Už tradične najväčší záujem o štúdium bolo v študijných programoch zameraných na ľudské zdroje a personálny manažment, fyzioterapiu, servis a opravy automobilov, strojársku techniku a materiálové inžinierstvo. Ubytovanie kapacity v Trenčíne sú využité na 100%, cca 140 žiadostiam nebolo možné vyhovieť pre nedostatok kapacít. Dostatok kapacít je na Študentskom domove v Púchove, kde uspokojíme všetkých žiadateľov.

Čo nás a našu univerzitu čaká v akademickom roku 2013/2014

Strategickým zámerom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne je vybudovanie kompetenčného centra pre transfer technológií a špičkovej know-how z akademického prostredia do praxe. V rámci napĺňania zámeru Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne spracovala a získala projekt s názvom Zvyšovanie kvality a kapacity ľudských zdrojov v oblasti výskumu a vývoja na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne prostredníctvom vzdelávania, zahraničnej spolupráce a  transferu odbornosti do praxe v celkovej investícií 1,25 mil. Eur. Na dvoch kvalitne vybavených pracoviskách Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Fakulte priemyselných technológií a Centre kompetencie skla Vitrum Laugaricio na rektoráte našej univerzity – VILA sa vytvorí priestor pre uplatnenie 18 vysokokvalifikovaných pracovníkov, z toho 15 mladých  post doktorandov. V rámci projektu sa poskytne  odborné jazykové vzdelávanie v AJ pre zahraničné vedecké publikovanie a spoluprácu, pripravia sa odborné školenia pre špičkové laboratórne prístroje a ich detailnú funkcionalitu  získané v rámci investičných projektov. Zároveň sa uskutočnia na pôde našej univerzity medzinárodné vedecké konferencie so zameraním na transfer špičkového materiálového výskumu do praxe.

V máji 2013 sme začali na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne s rekonštrukciou priestorov v budove B a s prípravou nového študentského centra. Vznikne tak prvý unikátny otvorený priestor pre študentov o rozlohe približne 85 m² členený na pracovnú a oddychovú časť, ktorý bude doplnený o samostatnú presklenú zasadačku. Súčasťou centra bude aj pripravované študentského rádio. Samotné študentské centrum má v sebe ambíciu spojiť pod jednou strechou mimoškolské aktivity orientované na študentské mobility, neformálne prednáškové priestory pre zaujímavých motivačných speakerov, úspešných absolventov, mladých podnikateľov, priestor pre študentské firmy a start up spoločnosti. Priestor bude samozrejme poskytnutý aj malým inovačným firmám z Trenčína vo forme coworkingu, ktoré môžu spolupracovať s našimi študentmi. Vytvorí sa jedinečný kreatívny priestor, ktorý dopomôže našim aktívnym študentom v ich ďalšom osobnostnom rozvoji.

Vedenie univerzity stanovilo Politiku kvality, ktorá je základom vnútorného systému kvality vzdelávania na univerzite, je záväzná pre všetky súčasti našej univerzity, jej zamestnancov a partnerov. Rektor doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. predložil k verejnej diskusii a pripomienkovaniu akademickej obci: „Návrh stratégie rozvoja Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne do roku 2020.“

Naša univerzita sa zapája do ďalšieho Národného projektu zameraného na podporu vzdelávania v oblasti vysokého školstva s názvom „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“. Cieľom Národného projektu je prispôsobenie vysokoškolského vzdelávania reálnym potrebám vedomostnej spoločnosti a vytvorenie systému vzdelávania prepojeného s podnikovou praxou. Študenti už počas štúdia nadviažu vzťahy s podnikovou sférou, budú sa vzdelávať v jej podmienkach, čo umožní vysokým školám pripraviť  absolventa nie len z hľadiska teoretických znalostí, ale aj praktických skúseností získaných v podnikovej praxi.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pod vedením rektora doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. pripravuje spustenie nových informačných a komunikačných systémov s cieľom skvalitniť, zjednodušiť a uľahčiť pracovné a študijné podmienky našej akademickej obce. Napĺňa sa tým jeho vyhlásenie z nedávnych (posledných) promócií:

„Sme pripravení priniesť zmenu myslenia, moderné systémy riadenia a presvedčiť okolie, že veci sa hýbu smerom vpred.“

Rast našej univerzity je podmienený rastom informačno-komunikačných technológií. Nové informačné a komunikačné systémy riešia zefektívnenie podpory vnútorných činností univerzity ich usporiadaním, podporujú a rozvíjajú komunikáciu v rámci našej univerzity, ale aj smerom navonok. Implementované systémy sú jedinečné v tom, že s rastom našej univerzity dokážu tiež rásť. Nové informačné a komunikačné systémy v sebe spájajú množstvo inovačných riešení, budú jednotné, centralizované  a nahradia sa nimi zastaranejšie systémy.