Facebook Youtube Instagram
TnUAD

Oslovovali sme potenciálnych študentov aj na veľtrhu AKADÉMIA & VAPAC

V dňoch 10. – 12. októbra 2017 sme boli súčasťou už 21. ročníka veľtrhu  štúdia a kariéry AKADÉMIA & VAPAC v hlavnom meste Slovenskej republiky. Veľtrh ponúka návštevníkom možnosť diskusie s odbornými pracovníkmi z oblasti vzdelávania a ľudských zdrojov a každoročne sa na ňom zúčastní 10 až 12 tisíc študentov nielen zo Slovenska.

Prezentovali sa tu slovenské a zahraničné vysoké školy a univerzity, vzdelávacie inštitúcie  a zamestnávatelia. Informácie o vzdelávaní a profesiách boli určené najmä pre stredoškolákov, postgraduálnych študentov ale aj čerstvých absolventov. Pripravená bola taktiež poradňa, ktorá pomáhala záujemcom zorientovať sa pri výbere štúdia alebo voľbe povolania a tiež diskusné fórum.

Našu univerzitu zastupovali študenti a doktorandi všetkých fakúlt...

Oslovovali sme potenciálnych študentov aj na veľtrhu AKADÉMIA & VAPAC

Veľtrh Gaudeamus tradične aj s účasťou našej univerzity

Dňa 27. septembra bol slávnostne otvorený veľtrh Gaudeamus, ktorý je postavený na viac ako dvadsaťročnej úspešnej tradícii a prebieha každoročne v Brne, Prahe a Nitre. Je zameraný na univerzitné, neuniverzitné pomaturitné štúdium, na celoživotné vzdelávanie a vytvára priestor pre stretávanie sa zástupcov vzdelávacích inštitúcií a ich potenciálnych študentov. Cieľom veľtrhu je poskytnúť čo najviac informácií o možnostiach štúdia na Slovensku, v Českej republike alebo univerzitách v zahraničí. Dôležitou súčasťou veľtrhu je sprievodný program v podobe prednášok, do ktorých sa zapojila aj naša univerzita a tiež kariérny a poradenský servis.

Tento rok bol záujem o Trenčiansku univerzitu mimoriadne vysoký. Reprezentanti z každej fakulty našej univerzity záujemcov oboznámili...

Veľtrh Gaudeamus tradične aj s účasťou našej univerzity

Slávnostné otvorenie akademického roka 2017/2018

Dňa 27. septembra 2017 rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik slávnostne zahájil nový akademický rok.

Technické, ekonomické, sociálne, spoločenské a zdravotnícke štúdiá. To všetko je možné študovať na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Ak niekto uvažuje o vysokoškolskom štúdiu, mal by sa v prvom rade zamerať na odbor, ktorý mu neskôr umožní vyberať si z pracovných ponúk tie najlepšie. Druhou najdôležitejšou vecou je potom vybrať si takú školu, ktorá je prepojená s praxou a veľmi rýchlo študenta uvedie do reality. Ambíciou univerzity je, naplniť obe podmienky súčasne. Taktiež mať otvorený prístup k svojim študentom.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v súlade s ustanovením § 85 zákona č. 131/2002 Z.z....

Slávnostné otvorenie akademického roka 2017/2018

Módny návrhár 2017

Vo štvrtok 14. septembra sa v Ružomberku uskutočnil v poradí už šiesty ročník medzinárodnej súťaže Módny návrhár. Podujatie bolo realizované pod záštitou ministra kultúry Mareka Maďariča, rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika a predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára, s podporou Žilinského samosprávneho kraja. Organizátorom súťaže Módny návrhár bola spoločnosť DIZAJN, n.o. na čele s prof. Ing. Pavlom Lizákom, PhD. Prehliadku moderovala Janka Hospodárová a vystupovali Daniel Hůlka a Kamila Nývltová.

Podobne ako v minulosti, aj tento rok bola odovzdaná cena rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozefa Habánika, a to študentke Valérii Kršiakovej zo Strednej umeleckej školy Trenčín. Rektor ocenil...

Módny návrhár 2017

Pripomenuli sme si 73. výročie Slovenského národného povstania

Pri Pamätníku umučených obetí sa na Brezine 28. augusta 2017 uskutočnilo spomienkové stretnutie pri príležitosti 73. výročia Slovenského národného povstania. Okrem žijúcich priamych účastníkov SNP a protifašistického odboja sa podujatia zúčastnili aj delegácie krajskej a miestnej samosprávy, Ozbrojených síl SR, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Položením venca na hroby padlých vojakov si pamiatku uctil aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik. Spomienkovej slávnosti sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Pripomenuli sme si 73. výročie Slovenského národného povstania

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne bolo pre akademický rok 2013/2014 podaných 2 062 prihlášok o štúdium. K 31. augustu 2013 bolo zapísaných 1 089 študentov do prvého ročníka, čo je 52,81 % podiel zapísaných z celkového počtu prihlášok. Do 31. októbra 2013 na základe vydaných rozhodnutí o prijatí a prebiehajúcich zápisov očakávame počet zapísaných študentov do 1. ročníka na úrovni 1 270, čo je mierny pokles oproti roku 2012/2013, kedy bolo zapísaných 1 414 študentov. Už tradične najväčší záujem o štúdium bolo v študijných programoch zameraných na ľudské zdroje a personálny manažment, fyzioterapiu, servis a opravy automobilov, strojársku techniku a materiálové inžinierstvo. Ubytovanie kapacity v Trenčíne sú využité na 100%, cca 140 žiadostiam nebolo možné vyhovieť pre nedostatok kapacít. Dostatok kapacít je na Študentskom domove v Púchove, kde uspokojíme všetkých žiadateľov.

Čo nás a našu univerzitu čaká v akademickom roku 2013/2014

Strategickým zámerom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne je vybudovanie kompetenčného centra pre transfer technológií a špičkovej know-how z akademického prostredia do praxe. V rámci napĺňania zámeru Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne spracovala a získala projekt s názvom Zvyšovanie kvality a kapacity ľudských zdrojov v oblasti výskumu a vývoja na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne prostredníctvom vzdelávania, zahraničnej spolupráce a  transferu odbornosti do praxe v celkovej investícií 1,25 mil. Eur. Na dvoch kvalitne vybavených pracoviskách Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Fakulte priemyselných technológií a Centre kompetencie skla Vitrum Laugaricio na rektoráte našej univerzity – VILA sa vytvorí priestor pre uplatnenie 18 vysokokvalifikovaných pracovníkov, z toho 15 mladých  post doktorandov. V rámci projektu sa poskytne  odborné jazykové vzdelávanie v AJ pre zahraničné vedecké publikovanie a spoluprácu, pripravia sa odborné školenia pre špičkové laboratórne prístroje a ich detailnú funkcionalitu  získané v rámci investičných projektov. Zároveň sa uskutočnia na pôde našej univerzity medzinárodné vedecké konferencie so zameraním na transfer špičkového materiálového výskumu do praxe.

V máji 2013 sme začali na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne s rekonštrukciou priestorov v budove B a s prípravou nového študentského centra. Vznikne tak prvý unikátny otvorený priestor pre študentov o rozlohe približne 85 m² členený na pracovnú a oddychovú časť, ktorý bude doplnený o samostatnú presklenú zasadačku. Súčasťou centra bude aj pripravované študentského rádio. Samotné študentské centrum má v sebe ambíciu spojiť pod jednou strechou mimoškolské aktivity orientované na študentské mobility, neformálne prednáškové priestory pre zaujímavých motivačných speakerov, úspešných absolventov, mladých podnikateľov, priestor pre študentské firmy a start up spoločnosti. Priestor bude samozrejme poskytnutý aj malým inovačným firmám z Trenčína vo forme coworkingu, ktoré môžu spolupracovať s našimi študentmi. Vytvorí sa jedinečný kreatívny priestor, ktorý dopomôže našim aktívnym študentom v ich ďalšom osobnostnom rozvoji.

Vedenie univerzity stanovilo Politiku kvality, ktorá je základom vnútorného systému kvality vzdelávania na univerzite, je záväzná pre všetky súčasti našej univerzity, jej zamestnancov a partnerov. Rektor doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. predložil k verejnej diskusii a pripomienkovaniu akademickej obci: „Návrh stratégie rozvoja Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne do roku 2020.“

Naša univerzita sa zapája do ďalšieho Národného projektu zameraného na podporu vzdelávania v oblasti vysokého školstva s názvom „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“. Cieľom Národného projektu je prispôsobenie vysokoškolského vzdelávania reálnym potrebám vedomostnej spoločnosti a vytvorenie systému vzdelávania prepojeného s podnikovou praxou. Študenti už počas štúdia nadviažu vzťahy s podnikovou sférou, budú sa vzdelávať v jej podmienkach, čo umožní vysokým školám pripraviť  absolventa nie len z hľadiska teoretických znalostí, ale aj praktických skúseností získaných v podnikovej praxi.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pod vedením rektora doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. pripravuje spustenie nových informačných a komunikačných systémov s cieľom skvalitniť, zjednodušiť a uľahčiť pracovné a študijné podmienky našej akademickej obce. Napĺňa sa tým jeho vyhlásenie z nedávnych (posledných) promócií:

„Sme pripravení priniesť zmenu myslenia, moderné systémy riadenia a presvedčiť okolie, že veci sa hýbu smerom vpred.“

Rast našej univerzity je podmienený rastom informačno-komunikačných technológií. Nové informačné a komunikačné systémy riešia zefektívnenie podpory vnútorných činností univerzity ich usporiadaním, podporujú a rozvíjajú komunikáciu v rámci našej univerzity, ale aj smerom navonok. Implementované systémy sú jedinečné v tom, že s rastom našej univerzity dokážu tiež rásť. Nové informačné a komunikačné systémy v sebe spájajú množstvo inovačných riešení, budú jednotné, centralizované  a nahradia sa nimi zastaranejšie systémy.