Naša univerzita na výstave PRO EDUCO v Košiciach

V dňoch 29. novembra až 1. decembra 2016 sa konal medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO v Košiciach. Ten sa primárne zameriava na ponuku vzdelávania a uplatnenia sa absolventov na trhu práce. Návštevníci majú jedinečnú možnosť nájsť pod jednou strechou vyše 80 inštitúcií poskytujúcich služby v oblasti vzdelávania a kariéry a prostredníctvom priamej komunikácie získať potrebné informácie od kompetentných osôb.

Počas troch dní sa na veľtrhu predstavila aj naša Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Reprezentanti z radov študentov našich fakúlt zodpovedali množstvo otázok uchádzačom o štúdium na Trenčianskej univerzite. Zaujímali ich najmä možnosti štúdia, podmienky prijatia, vybavenosť učební a laboratórií, možnosť študovať priamo v praxi, tiež...

Naša univerzita na výstave PRO EDUCO v Košiciach

Na Trenčianskej univerzite sa uskutočnilo menovanie nových prednostov kliník

Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. spolu s riaditeľom Fakultnej nemocnice v Trenčíne MUDr. Stanislavom Pastvom vymenoval v piatok 2. decembra do funkcií nových prednostov kliník. Udialo sa tak na základe Zmluvy o praktickej výučbe študentov jednej z fakúlt Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka a to konkrétne Fakulty zdravotníctva.

Šiestim klinikám boli v súlade so zákonom, štatútom univerzity a zriaďovacou listinou Fakultnej nemocnice taktiež vydané štatúty. Tie vymedzujú základné zameranie, činnosti a úlohy a ustanovujú vzťah k Fakulte zdravotníctva a univerzite.

Novým povereným prednostom Chirurgickej kliniky FN Trenčín a zároveň prednostom Kliniky úrazovej chirurgie bude MUDr. Jaroslav Ridoško, PhD., MBA....

Na Trenčianskej univerzite sa uskutočnilo menovanie nových prednostov kliník

95 rokov od narodenia politika s ľudskou tvárou

Cez víkend sa v Uhrovci konali oslavy 95. výročia narodenia Alexandra Dubčeka, významnej osobnosti moderných dejín Slovenska a európskej politiky. Spomienkové podujatie sa konalo pod záštitou predsedu vlády a slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

Na organizácii sa podieľali okrem samotnej obce Uhrovec aj Trenčiansky samosprávny kraj, Matica Slovenská a Trenčianske múzeum. Naša univerzita, Ústav politických vied SAV, Nezisková organizácia Ľudovíta Štúra, a Spoločnosť Alexandra Dubčeka, pri tejto príležitosti pripravili dva bloky odborných seminárov. Odznelo množstvo zaujímavých prednášok a prítomní hostia si mali možnosť pozrieť unikátne filmové dokumenty. Rektor Trenčianskej univerzity, ktorá nesie meno Alexandra Dubčeka už od roku 2002, Jozef Habánik...

95 rokov od narodenia politika s ľudskou tvárou

Na tlačovej konferencii predstavil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan úspechy slovenských výskumníkov

Minister školstva Peter Plavčan predstavil úspechy slovenských výskumníkov, ktoré dosiahli vo výzve Teaming rámcového programu EÚ pre podporu výskumu a inovácií Horizont 2020. V celkovom hodnotení z približne 150 uchádzačov sa medzi trinásť najlepších dostali projekty Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Slovenskej akadémie vied a Národného lesníckeho centra vo Zvolene. O ich úspechu rozhodla vysoká úroveň a excelentnosť.

Do prvej desiatky sa dostal vedecký tím z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne s projektom vybudovania Výskumného centra pre funkčné a povrchovo upravované sklá s názvom FunGlass. Vďaka nemu získal zo strany Európskej komisie aj financovanie vo forme grantu vo výške 15 miliónov eur.

Viac informácii nájdete na:

https...

2. ročník Nočného turnaja vo volejbale študentov stredných škôl, o pohár dekana FSEV

Po minuloročnom úspechu sa na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne konal v noci zo štvrtka 10. novembra na piatok 11. 11. 2016 druhý ročník Nočného turnaja vo volejbale študentov stredných škôl, o pohár dekana FSEV v zmiešaných družstvách.

Celkovo sa zúčastnilo 8 tímov zložených zo 7 hráčov. O pitný režim našich športovcov sa postarala firma MASPEX Slovakia Trade s.r.o. Celú noc pretrvávala  výborná nálada a výkony jednotlivých družstiev boli vynikajúce. Študenti si chválili atmosféru nočnej hry a turnaj sa natiahol až do skorých ranných hodín. Víťazom boli odovzdané diplomy, ceny a pohár dekana Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov. Na prvom mieste sa umiestnilo družstvo z Gymnázia M. R. Štefánika Nové Mesto nad...

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Tlačová správa k otvoreniu akademického roku 2013/2014

Na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne bolo pre akademický rok 2013/2014 podaných 2 062 prihlášok o štúdium. K 31. augustu 2013 bolo zapísaných 1 089 študentov do prvého ročníka, čo je 52,81 % podiel zapísaných z celkového počtu prihlášok. Do 31. októbra 2013 na základe vydaných rozhodnutí o prijatí a prebiehajúcich zápisov očakávame počet zapísaných študentov do 1. ročníka na úrovni 1 270, čo je mierny pokles oproti roku 2012/2013, kedy bolo zapísaných 1 414 študentov. Už tradične najväčší záujem o štúdium bolo v študijných programoch zameraných na ľudské zdroje a personálny manažment, fyzioterapiu, servis a opravy automobilov, strojársku techniku a materiálové inžinierstvo. Ubytovanie kapacity v Trenčíne sú využité na 100%, cca 140 žiadostiam nebolo možné vyhovieť pre nedostatok kapacít. Dostatok kapacít je na Študentskom domove v Púchove, kde uspokojíme všetkých žiadateľov.

Čo nás a našu univerzitu čaká v akademickom roku 2013/2014

Strategickým zámerom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne je vybudovanie kompetenčného centra pre transfer technológií a špičkovej know-how z akademického prostredia do praxe. V rámci napĺňania zámeru Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne spracovala a získala projekt s názvom Zvyšovanie kvality a kapacity ľudských zdrojov v oblasti výskumu a vývoja na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne prostredníctvom vzdelávania, zahraničnej spolupráce a  transferu odbornosti do praxe v celkovej investícií 1,25 mil. Eur. Na dvoch kvalitne vybavených pracoviskách Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Fakulte priemyselných technológií a Centre kompetencie skla Vitrum Laugaricio na rektoráte našej univerzity – VILA sa vytvorí priestor pre uplatnenie 18 vysokokvalifikovaných pracovníkov, z toho 15 mladých  post doktorandov. V rámci projektu sa poskytne  odborné jazykové vzdelávanie v AJ pre zahraničné vedecké publikovanie a spoluprácu, pripravia sa odborné školenia pre špičkové laboratórne prístroje a ich detailnú funkcionalitu  získané v rámci investičných projektov. Zároveň sa uskutočnia na pôde našej univerzity medzinárodné vedecké konferencie so zameraním na transfer špičkového materiálového výskumu do praxe.

V máji 2013 sme začali na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne s rekonštrukciou priestorov v budove B a s prípravou nového študentského centra. Vznikne tak prvý unikátny otvorený priestor pre študentov o rozlohe približne 85 m² členený na pracovnú a oddychovú časť, ktorý bude doplnený o samostatnú presklenú zasadačku. Súčasťou centra bude aj pripravované študentského rádio. Samotné študentské centrum má v sebe ambíciu spojiť pod jednou strechou mimoškolské aktivity orientované na študentské mobility, neformálne prednáškové priestory pre zaujímavých motivačných speakerov, úspešných absolventov, mladých podnikateľov, priestor pre študentské firmy a start up spoločnosti. Priestor bude samozrejme poskytnutý aj malým inovačným firmám z Trenčína vo forme coworkingu, ktoré môžu spolupracovať s našimi študentmi. Vytvorí sa jedinečný kreatívny priestor, ktorý dopomôže našim aktívnym študentom v ich ďalšom osobnostnom rozvoji.

Vedenie univerzity stanovilo Politiku kvality, ktorá je základom vnútorného systému kvality vzdelávania na univerzite, je záväzná pre všetky súčasti našej univerzity, jej zamestnancov a partnerov. Rektor doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. predložil k verejnej diskusii a pripomienkovaniu akademickej obci: „Návrh stratégie rozvoja Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne do roku 2020.“

Naša univerzita sa zapája do ďalšieho Národného projektu zameraného na podporu vzdelávania v oblasti vysokého školstva s názvom „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“. Cieľom Národného projektu je prispôsobenie vysokoškolského vzdelávania reálnym potrebám vedomostnej spoločnosti a vytvorenie systému vzdelávania prepojeného s podnikovou praxou. Študenti už počas štúdia nadviažu vzťahy s podnikovou sférou, budú sa vzdelávať v jej podmienkach, čo umožní vysokým školám pripraviť  absolventa nie len z hľadiska teoretických znalostí, ale aj praktických skúseností získaných v podnikovej praxi.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pod vedením rektora doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. pripravuje spustenie nových informačných a komunikačných systémov s cieľom skvalitniť, zjednodušiť a uľahčiť pracovné a študijné podmienky našej akademickej obce. Napĺňa sa tým jeho vyhlásenie z nedávnych (posledných) promócií:

„Sme pripravení priniesť zmenu myslenia, moderné systémy riadenia a presvedčiť okolie, že veci sa hýbu smerom vpred.“

Rast našej univerzity je podmienený rastom informačno-komunikačných technológií. Nové informačné a komunikačné systémy riešia zefektívnenie podpory vnútorných činností univerzity ich usporiadaním, podporujú a rozvíjajú komunikáciu v rámci našej univerzity, ale aj smerom navonok. Implementované systémy sú jedinečné v tom, že s rastom našej univerzity dokážu tiež rásť. Nové informačné a komunikačné systémy v sebe spájajú množstvo inovačných riešení, budú jednotné, centralizované  a nahradia sa nimi zastaranejšie systémy.

Informácie pre uchádzačov
ECTS Guide